Informasjon om familievold -for barn

Hva er familievold?

Familievold er når en voksen i familien skader en annen i familien, enten en annen voksen eller et barn. Skaden kan skje ved at den voksne dytter, slår, klapser, slenger eller bruker ting for å skade den andre. En voksen kan også skade andre ved å ikke tillate dem å gjøre ting de har lyst til å gjøre/ved å tvinge dem til å gjøre ting de ikke vil og ved å true med å slå, dytte, skade eller til å med å drepe en annen person. Alt dette kan være veldig skremmende, og det viktigste å huske er at når voksne i en familie slåss så er det aldribarna sin skyld. Barn kan ikke stoppe slåssing mellom de voksne i et hjem samme hvor flinke de er.

Er det mange barn som ser og hører familievold i hjemmet sitt?

I løpet av barndommen vil ca 1av 10 barn ha opplevd familievold. Det vil si at det i en skoleklasse med 20 elever vanligvis vil være et par elever som har opplevd eller opplever at familiemedlemmer skader hverandre.

Hvordan føler barn som har opplevd eller vært vitne til familievold seg?

Barn kan ha alle mulige følelser etter å ha vært utsatt for eller opplevd vold i hjemmet.

 De kan være veldig sinte på den som har utøvd vold, eller være redd for han/henne. Andre barn kan føle masse skyldfølelse rundt det som har skjedd.  Å kjenne seg flau er også vanlig. Alle disse følelsene er OK!

Disse følelsene kan gjøre at barn blir lei seg og får mange vonde og vanskelige tanker. Et barn som er redd kan for eksempel bli redd for å bli etterlatt alene. Noen ganger begynner barn som har vært utsatt for vold eller har vært vitner til vold å krangle mer med familie og venner og noen ganger føler de seg bare triste og vil være i fred.

 

Hva kan barn gjøre for å hjelpe seg selv når de ser eller hører slik vold i hjemmet sitt?

  1. Når det ikke er noe slåssing kan de snakke med foreldrene sine om hvordan det føles når den ene forelderen skader den andre.
  2. Planlegg med foreldrene å ha et trygt hus eller sted å gå til når foreldrene slåss.
  3. Snakk med besteforeldre, tante/onkel, en voksen venn, faren eller moren til en venn eller en lærer om hvordan du føler deg når foreldrene slåss.
  4. Lag tegninger om ting du føler og tenker på.
  5. Husk at barnet ikke er skyld i at en forelder skader en annen.

Hva kan barn gjøre om de føler seg ulykkelige eller redde, selv om de ikke lenger lever med den som var voldelig mot andre i familien?

  1. Snakk med den voksne som ble utsatt for vold eller andre trygge voksne i familien om hvordan det føltes når de så eller hørte volden.
  2. Snakk med den voksne som ble utsatt for vold eller andre trygge voksne i familien om hvordan det føles nå som ting er annerledes, selv om disse følelsene er forvirrende.
  3. Snakk med en som kan hjelpe familien om alle disse forvirrende følelsene.
  4. Gjør ting som gjør deg glad, som å tegne, lese, fargelegge, spille, holde på med sport, bruk tid med familie og venner.
  5. Husk at samme hva som skjedde mellom dine foreldre så var det ikke din skyld!