Hvordan foregår et avhør

Avhøret foregår ved at en i politiet, som ikke har på seg uniform, snakker med deg i et eget rom. Det er bare dere to inne i rommet, kanskje en tolk hvis du ikke snakker norsk så godt. Rommet er enkelt innredet med to stoler, et bord, mikrofon og kamera. Lyd og bilde fra samtalen blir overført til et annet rom. I dette rommet sitter voksne og hører på som skal passe på at du blir ivaretatt best mulig. Det blir gjort opptak av samtalen til senere dersom det blir en rettsak og aktuelt å vise fram opptaket. Hvis du er under 16 år slipper du som en hovedregel å møte opp i rettsalen og fortelle på nytt. Det er strenge regler for hvordan opptaket blir oppbevart og hvem som får se det.

Det er veldig varierende hvor lenge avhøret varer, avhengig av alder, hva hver enkelt har å fortelle osv. For de aller minste kan det vare i en halv time, for andre kan det gå opptil to timer. Det vanligste er opptil en og en halv time.

Du trenger ikke å forberede deg til samtalen på forhånd, du blir forklart hvordan det vil foregå og det blir pauser underveis.

Den du kjenner som fulgte deg til barnehuset er på venterommet som er rett i nærheten.