Råd og veiledning/konsultasjonsteam

 

Alle som er usikre på eller har mistanke om at barn eller ungdom kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep kan ringe oss. Henvendelsene har karakter av drøfting, råd og veiledning.

Se for øvrig på forsiden: "Hvordan gå frem ved mistanke".

Hvem kan ta kontakt:

  • Offentlige aktører som politi, barnevern, barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker, institusjoner, skolehelsetjeneste, skoler og barnehager med mer
  • Barn eller ungdom som selv blir utsatt kan ringe.
  • Bekymrede voksne, foreldre, besteforeldre, andre pårørende og naboer etc.

Barnets identitet behandles anonymt, og innringer bes om å ikke oppgi navn på barnet.

Private innringere kan være anonyme.

Offentlige aktører oppgir kun eget navn og arbeidssted.

Statens Barnehus Oslo kan kontaktes på sentralbord 22 70 56 50 på dagtid i ukedagene. Du vil via sentralbord bli satt over til en ansatt som har kompetanse på området eller ringt tilbake til senere hvis ingen er ledig.

 

KONSULTASJONSTEAM

Konsultasjonsteamet tilbyr konsultasjoner når det er bekymring for om barn og unge er eller står i fare for å bli utsatt for vold, seksuelle overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Konsultasjonsteamet gir også konsultasjoner i saker der barn og unge utøver skadelig seksuell atferd og i saker som omhandler negativ sosial kontroll og ære. Det tilbys også konsultasjoner der det foreligger bekymring for om risikoutsatte voksne utsettes for seksuelle overgrep eller vold. 

Konsultasjoner tilbys ukentlig på onsdager mellom kl. 11:30 og 15:30.


Arbeidet med denne type saker kan føles belastende og krevende. Det kan være nyttig å søke sorteringshjelp, diskusjon og konkrete råd. Av rettssikkerhetsmessige grunner og for å kvalitetssikre arbeidet bør ingen arbeide alene med slike saker.


Konsultasjonsteamet kan hjelpe deg når:

  • Du er bekymret for om barn eller unge kan være eller kan stå i fare for å bli utsatt for vold, seksuelle overgrep eller alvorlig omsorgssvikt.
  • Du er bekymret for om barn eller unge utøver skadelig seksuell adferd.
  • Du er bekymret for om barn eller unge kan være utsatt for negativ sosial kontroll.
  • Du er bekymret for om en risikoutsatt voksen utsettes for vold eller seksuelle overgrep.

Hvem kan henvende seg?

Alle som i sin yrkesutøvelse kommer i kontakt med barn, unge eller risikoutsatte voksne kan henvende seg.
Privatpersoner som har mistanke om at barn, unge eller risikoutsatte voksne blir utsatt for vold, seksuelle overgrep eller omsorgssvikt, anbefales å ta direkte kontakt med politi, barnevern eller helsevesen.

Konsultasjonsteamets sammensetning

Konsultasjonsteamet er tverrfaglig / tverretatlig sammensatt bestående av fagpersoner fra:

  • Statens Barnehus, Oslo                   
  • Politiet
  • Barneverntjenesten
  • Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk
  • Pedagogisk-psykologisk tjeneste
  • Helsestasjonen / Skolehelsetjenesten
  • Ullevål sykehus (Sosialpediatrisk seksjon)
  • Barne- og familieetaten (Juridisk seksjon)
  • Familievernet

Hvordan gjennomføres en konsultasjon?

En konsultasjon skjer ved direkte oppmøte og kan deles inn i tre deler. Først informerer du teamet ved å fortelle om saken din og hvilke problemstillinger / dilemmaer du oppfatter som relevante. Deretter får deltakerne i teamet anledning til å stille deg oppfølgende spørsmål hvis det er behov for utdyping og avklaringer. Til sist foretar teamet en ledet refleksjon med utgangspunkt i den informasjonen, som du har presentert. I refleksjonen presenterer deltakerne sin forståelse og betraktninger på saken din og sine tanker om hva som kan være egnet håndtering videre. Teamets brede fagsammensetning skal sikre at saken din blir belyst fra ulike perspektiver. Konsultasjonen varer i 60 minutter.

Det presiseres at alle saker drøftes anonymisert og at konsultasjonsteamet ikke overtar saker, eller ansvar fra dem som søker råd.

Brosjyre

 

Kontakt:

Statens Barnehus, Oslo, telefon: 22 70 56 50. Spør etter konsultasjonsteamet.