Barn som kommer til barnehuset kan ha hatt vonde eller uvanlige opplevelser, eller lever i vanskelige livssituasjoner.

De fleste ønsker å legge bak seg eller glemme det som har skjedd, og har forsøkt å ikke tenke på det. Noen har tenkt mindre i det siste og ønsker ikke å bli minnet på det igjen. Andre har det fremdeles vanskelig, tenker svært mye og synes det er slitsomt.

Å snakke om vonde og vanskelige opplevelser med politiet kan, både i og etter avhøret, medføre reaksjoner.

Noen vanlige reaksjoner kan være:

Avhørsdagen og kanskje dagene etterpå, kan du komme til å tenke mye mer på det som har skjedd, enn du har gjort i det siste. Deretter vil det vanligvis avta og bli som det var før.
Mange kan bli slitne etterpå, og viser det ved å reagere slik man vanligvis reagerer når man er ekstra sliten:
Noen kan være mer urolige eller ukonsentrerte, andre irriterte eller sinte. Andre igjen kan bli stille, lei seg og trekke seg vekk fra andre. Enkelte kan kjenne seg veldig slitne i kroppen eller få smerter/ubehag osv. Søvn, matlyst eller drømmer kan forandre seg. Dette vil normalt gå tilbake til slik det har vært.
Tanker om at man har skyld i ting som har skjedd, eller lurer på om man kunne ha forhindret noe er ikke uvanlig. Noen kan synes det er flaut eller skamme seg:
Dette er vanlige tanker. Vi som jobber på barnehuset, eller andre dere snakker med kan hjelpe dere med å takle dette.
Vi minner om at dette er vanlige reaksjoner på uvanlige opplevelser, og du kan få hjelp hvis du trenger noen å snakke med.

Råd:

Det er viktig at du gir deg mulighet til å slappe av, gjøre noe hyggelig og ikke krevende samme ettermiddag og kveld.
Vi anbefaler at du ikke går tilbake på skolen samme dag, og slipper lekser på kvelden hvis du er sliten. De voksne kan skrive en melding til skolen.
Snakk med noen voksne du stoler på eller har kontakt med hvis du får det vanskelig. Det kan være foreldre, lærer, helsesøster, nabo, behandler, barnevernet eller andre. Ring eventuelt kontaktpersonen din på barnehuset.